2011. március 14., hétfő

Nyálkendő

Kicsi angyalkámnak végre vettem szépséges, babának való flanel anyagot, és megalkottam ezt a bonyolult varrományt.
Persze nehogy már háromszöget szabjak! Az első példány szabásmintáját elamatőrködtem, nem is ragozom tovább. Bár a képen látható darab az alapján készült :) A későbbiek már nem két rétegűek, így rugalmasabbak, és jobban idomulnak Maszatka mozgásához. Azért maradtam a megkötős elgondolásnál, mert az olyan vagány!!

Remélem jól látszik az anyag mintája: kutyusok, kendővel a nyakukban! Hát nem stílszerű?!

Egy kis Tündér :)

Paszternák

Méltatlanul elfeledett csoda növényünket igyekszem felfedezni. Nagyon hasznos kis kaja, és olcsón termeszhető, mert igénytelen. A krumpli előtt ez volt országunkban az alap élelmiszer. Nagyon ízes, úgyhogy ha teszek belőle a húslevesbe, akkor kevesebb egyéb növényt, illetve fűszert teszek mellé. Benne van a gyömbér ereje, meg a karalábé íze is egyszerre, sokminden egyében kívül.

Első kísérletem egy egyszerű sült paszternák volt, amit a paleo-recept-bibliám, azaz a paleoihlet oldalán találtam. De most nem találom, úgyhogy emlékezetből leírom a hozzávalókat:
  • paszternák
  • oliva olaj
  • fokhagyma (1)
  • pirospaprika
  • só (? nem emlékszem, de gondolom:)
A fokhagymát áttörve összekevertem egy kevés olajjal, pirospaprikával, és ezekben megforgattam a paszternák darabkákat, amiket sült krumpli vastagságúra  vágtam. Íme néhány kép:

A fogyasztás előtti állapot :)
Így nézett ki mielőtt megnyúztam és felboncoltam.
Ez pedig azért készült, hogy látható legyen a fehérrépa és paszternák közti különbség...de én nem látom :D
Megjegyzem, nem nagyon lehet kapni kis városomban. Szerencsére azonban itt, ahova nemrég költöztünk, találtam egy embert, aki a szombati piacon árulja saját zöldségeit, és véletlenül termel paszternákot is!! Nagyon meglepődtem a tényen, és a szerencsémen is, hogy pont akkor pont volt nála, én meg pont ide költöztem és pont most kezdtem neki a paleos konyhának. Mi ez, ha nem jel!! :D

2011. március 2., szerda

Paleo-torta

Hetekig, ha nem hónapokig keresgéltem Hanga első szülinapjára a megfelelő torta receptjét. Jó lett volna paleo receptet találni, mert cukrot még nem nagyon evett, ivott, de mivel a legtöbb paleo recept alapja mandulaliszt, a mandula meg esetleg allergizálhat, hát nem mertem bevállalni :( Persze azért előbb megsütöttem, hogy egyáltalán menne e, és gyönyörűen megemelkedett, az íze meg valami fenomenális volt!!! Minden öntet, meg krém nélküli tesztdarabként is pillanatok alatt elfogyott! Még tesómnak, meg a férjemnek is ízlett, pedig ők aztán mondták volna, ha nem :)

Ez a torta nagyon finom, és egy dekát se hízik tőle az ember, hiszen se cukor, se tej, se liszt nincs benne, csak élet, erő, egészség! :D

Végül egy mezei csokitortát sütöttem, amiben azért tojás és tej továbbra sem volt, viszont liszt és cukor igen. DE! A közepébe egy nagyon finom csokikrém került, ami teljes mértékben paleo elvek szerint főzetett! És engem rendesen megpróbált!!! Elég legyen annyi, hogy kellett a türelem és a hit egy ponton. :)

Íme a végeredmény:


Sapka

Már hónapok óta készültem rá, olyannyira régen, hogy az előző fércelt változatot kinőtte Hangácska :D De végre találtam egy gyönyörű anyagot, ami ráadásul olyan puha, mintha tejszínhabba tekerném a kis fejét! Úgyhogy fogtam a szabásmintát és megküzdöttem vele. Lévén, hogy a karácsonyra kapott varrógép trükkjeit mostmár minimális szinten sikerült kiismernem, nem volt nehéz dolgom. Csak a szegés gondolkodtatott el kicsit.

Meg a felvétel mikéntje. A szabásminta szerint ez egy bebújós sapka, de ha a nyak rész nem kötve van, akkor nem tudom elképzelni azt az anyagot, aminél működne a bebújás! Úgyhogy tépőzárasra csináltam. A tépőzárat egyszer lebontottam és áthelyeztem egészen a vállig meghosszabbított anyag végéig, hogy szorosabban zárjon a sapka, de így is folyton elfordul, úgyhogy még egyet kell varrnom egészen  az álla alá. Ez még várat magára...remélem nem sokáig:D

Egyébként már aludt benne egy nagyot a hátamon, mikor kész lett. Nagyon jó érzésm, h nem kell figyelni, vajon a sál, overáll sapka kombóban hol fúj be esetleg a szél, mert sehol!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...