2012. május 28., hétfő

Babaerszény varrása

Saját részre több babaerszényt varrtam már. Egy rétegűt, és kétrétegűt is, mert az egyszínű olyan "snassz" volt. :) Egy éve még volt magyar leírás a világhálón, de szőrén szálán eltűnt (404:)), úgyhogy itt volt az ideje egy másiknak:

Anyagszükséglet

Minőség: 100% pamutvászon (lepedővászon, rugalmas vászon) - polárból, és elvágott hordozókendőből is készülhet, de a tapasztalatok szerint ezek hajlamosak elnyúlni.



Mennyiség: Vállcsúcstól a csípő tetejéig húzzuk magunk előtt a centit nem túl feszesen, nem túl  lazán. Ez nekem kb 59 cm. A képlet a következő: 59x2+15=133 cm Ez az erszény hossza lesz varrás után. A végek összevarrásához adjunk még hozzá 5 cm-t = 138 cm

Az erszény szélessége 60 cm lesz. A két végét szegni fogjuk, erre megint számoljuk 5-6 cm-t.

A végeredmény egy 65x138 cm-es téglalap.

A baba ülőhelyéül szolgáló ív szabásához egy kisvideó segít:
Ezt követően francia varrással összevarrjuk a két szélet és már kész is vagyunk:
Móni a megjegyzésben azt írta, hogy az ív végeinél hagy egy kis egyenes részt, mert így az íves varratok nem okoznak gondot. Nem próbáltam ugyan, de megér egy kísérletet. Íme egy kép egy ingujj szabásmintájával könnyítésképpen:
Ennyi kis egyenesvarrás a széleknél nem okozhat kényelmetlenséget se a gyerkőnek, se a hordozónak. Ha még lenne hordoznivalóm (brühühü, lassan kinőjük az össze hordozót!! De már kacsingatok a táskák varrása felé:)) ezt biztos kipróbálnám. Amit tudni érdemes:
  • Ha inkább dupla réteget szeretnénk varrni, mert vékony pamutvásznat kaptunk a méteráruban, vagy nem éreznénk biztonságban az apróságot egy rétegű anyagban, akkor is elég lehet egy anyagot venni, hiszem 140 cm szélesek a méteráruban kapható anyagok, amiből széltében 2-szer is kijön a kívánt 65 cm. Persze izgalmasabb 2 különböző színnel dolgozni, mert nagyon jól mutat a kontraszt, mikor a vállnál átfordítjuk.
  • Ez esetben színt színre fordítva összevarrjuk a 2 téglalap hosszú oldalait ÉS eltisztázzuk! A tisztázás nem szükséges a gyári szélnél. Éppen ezért értemes a 2 gyári szélt egy oldalon összevarrni, a 2 vágottat pedig a másikon, majd ez utóbbit cikkcakkal eltisztázni.
  • Mielőtt megvennénk az anyagot, számoljunk azzal, hogy be kell majd avatnunk varrás előtt, ennek során pedig kb. 10%-ot össze fog menni az anyag! + Jellemző, hogy elég ferdén vágják az anyagot az eladók, így az anyag egyik vége mondjuk 100 cm, a másik már csak 90 !! Ezt is vegyük figyelembe, és vegyünk inkább 20 cm-rel hosszabb anyagot, minthogy kevésnek bizonyuljon mire a szabáshoz érünk!
  • Ha egy réteget varrunk ( nyáron én szívesebben használtam az erősebb vászonból készült egyrétegűt :)) szegjük be a vágott széleket, mert hamar foszlásnak indulhatnak a használat során.
  • Terhes kismamák a pocakjuk miatt kevésbbé tudják levenni a méretet. Ezért a vállcsúcs-csípő vonalat a hátukon mérhetik, lazán tartva a mérőszalagot, mivel a hát egy kicsit mindig laposabb.
Jó szórakozást! Nagyon örülnék, ha visszajeleznétek hogy sikerültek az elkészült darabok, milyen anyaggal mit tapasztaltatok, és egyáltalán, minden erszényhez kötődő megjegyzésnek. Ezeket összegyúrva teljes képet kaphat majd a kezdő erszényhasználó a hátrányokról, és előnyökről. Előre is köszönöm a segítségeteket!

2012. május 27., vasárnap

Szokatlan hordozók

A neten kószálgatva elég érdekes sk és újrahasznosított módon elkészített hordozóra bukkantam. A kapucnis pulcsiból rögtönzött erszénytől, a pólóból darabolt, és összekötözgetett valamiig, ma már rengeteg kísérlet létezik. Szükségmegoldásként jó lehet egyik másik, ezért úgy érzem itt a helyük, de állandó alkalmazásuk at nem javaslom!

Pulcsiból babaerszény

PÓLÓKBÓL hordozókendő ????!!!!!áááááááá

2012. május 23., szerda

Gondolkodom, tehát varrok

Az új technikákat megismerve nem tud leállni az agyam továbbra sem. Ahogy egyre többet tudok meg a foltvarrás rejtelmeiről, egyszerűen nem értem, hogy ez mért nem jött velem szembe hamarabb? Lehet, hogy nem voltam még felkészülve arra, hogy megfelelően befogadjam, vagy tudjak vele mit kezdeni.

Most viszont hatalmas terveim vannak, amiket öltésenként kell majd megvalósítani. Tele a szoba, a konyha, meg két notesz félkész tervekkel, eléképzelésekkel, meg anyagokkal!

Legközelebbi terveim között van két takaró, két párna, egy játszószőnyeg, és egy fali kép. Azért ezek a legközelebbiek, mert szeretném őket egy héten belül befejezni. ... Gondoltam, ha már felteszem a kijelentést a világhálóra, hátha tényleg összejön. :)

És amikor elkészülök velük, remélem lesz még jártányi erőm, hogy fényképezőt ragadjak, és beszámoljak róluk itt is.



2012. május 17., csütörtök

Zsuzsiból párnahuzat lett / Sue on a pillowcase

Éccaka végre MAJDNEM befejeztem! De az elmúlt órában meg már aztán tényleg :) Melinda mondott egy megoldást a szegés elkerülésére. Nem ez volt a cél, csak felmerült a lehetőség, én meg éltem vele, mivel így hamarabb végezhettem, és nem kellett tovább nyirbálnom, hogy még a szegőt is legyártsam. S lőn párnahuzat:

Zsuzsi a párnán / Sue on the pillow



Bebújós hátlap / Backside

2012. május 13., vasárnap

Térdzokniból lábszármelegítő (tutorial) / Reused socks

Mire jó ez a ruhadarab?
  • Van, hogy nem elég hosszú a zokni, vagy időközben fordul rosszabbra az idő, és jól jön, ha előkaphatunk még egy hosszítást.
  • Gyerekek esetében a cipő és a zokni közti teret takarhatja a hideg, a bogarak, vagy a homok elől.
  • Húzhatjuk a nadrágra, vagy alá is.
  • Használhatjuk a karunkon is, ha épp ott fázunk, és nem a lábunkon.
  • Manapság egyre többen használják sima kiegészítőként akkor is, ha az időjárás nem indokolja.
  • Feldobhatja a cipőt, ha annak a felső részét valamelyest takarja, és színeiben is megy pl. a szerelésünkhöz.stb.
Nagyon szeretem a csíkos, színes térdzoknikat. Egy időben úgy éreztem, ebben kiélhetem minden lázadó szellemem! Nem számított, hogy milyen nadrágot viseltem felette, különösen csizmával együtt, amik megfeleltek a munkahely, vagy egy-egy alkalom követelményeinek, ÉN TUDTAM hogy alatta egy szivárvány színű térdzokni van rajtam! Hahahahaha!

Nem bírok tőlük megválni! Rongyos az orra, a sarka, és én nem tudom kidobni. De találtam megoldást! Már korábban angol nyelvű oldalakon láttam hasolnló tutorialt, de már nem lelem, így megcsináltam a saját, magyar változatomat:

1. A zokniból a használható részeket kivágjuk. Ez annyit tesz, hogy az orrát és a sarkát eltávolítjuk. Mivel a lábfej használható, megmaradt része lesz a passzé, ezért azt igyekezzünk egyformára vágni, és egy téglalapot kihozni belőle, mert az egyenes vonalak fontosak!

Itt láthatóak a vágólap segítségével, hogy az oldalak párhuzamosak, így legjobb esetben a végtelenben tudnának csak találkozni :)


 2. Fogjuk a lábfej egészséges részét, és fonákjával befelé ketté hajtjuk. A színe van kint!



3. Ezt a kis csövet ráhúzzuk a zokni vágott végére, úgy, hogy a 3 vágott szélet egymásra igazítjuk. Itt fogjuk összevarrni. Azért ez a sorrend, mert így a varrás a belső oldal felé lesz, vagyis nem fog látszani a házi barkács....ha minden jól megy:)



 4. A kötött anyag nyúlik. Ezért minimum gombostűzni kell a varrandót, ha fércelni nem is. A gombostűkből is min. 4 kell. Kifeszítjük a kezünkkel a zoknit, hogy lássuk az egymással szembe eső sarkokat. Így kerül be az első kettő tű. Aztán ugyanezt megtesszük még egyszer, azaz négyszögesítjük a kört! Ugye hogy lehet! :)


5. Elővesszük a 'kisokost' ha magunk nem tudjuk még rutinból, hogy mi is lenne a megfelelő öltés, és....


6. Keresünk valami ilyesmit: kötésvarrat. Ez lenne az a jel itt a képen! De ha nincs (amit kétlek) valamilyen rugalmas, vagy cikk-cakk öltés is jó lehet.

Így kell kinéznie a végeredménynek belül.


Így pedig kívül.

A végeredmény.
Jó varrást mindenkinek!

2012. május 11., péntek

Az én Zsuzsim! / Sun Bonnet Sue

Továbbra is nyüstölöm a varrógépem. Mondjuk addig pihen, amíg elmegyek anyagot venni, beavatom őket, és kivasalom. Most erős indíttatást érzek egy szép nagy szekrény beszerzésére, amiben végre ellakhatnak majd a szépen glédába állított anyagaim.

Már olyan mélyre merültem a foltvarrás gyönyöreiben, hogy se akármilyen cérnával, se akármilyen anyagból nem vagyok hajlandó varrni! De nem is mindegy ám! Folyamatban egy újabb póló-projectem. A pólók alapanyaga nem kimondottan iddeális alap a foltvarráshoz, és akkor még elég szépen fogalmaztam. Nem titkolózom: egy ágytakaró vár itt sorsára. Már közel jár a végkifejlethez. Az a borzasztó, hogy 2 lépés van már csak hátra, amiket leírni néhány szó lenne, de megcsinálni még azért biztos minimum 2 óra lesz. Kezdem egyre jobban megérteni, hogy miért olyan 'drágák' a foltvarrott munkák. A kicsiknél a kézi varrás aprólékossága, a nagyoknál  pedig a részletek precíz illesztése, illetve a kézzel varrott kiegészítésekben rejlik a titok. No meg nem utolsó sorban abban, hogy mindezt 100% pamutból, legtöbbször 100% pamut cérnával követik el az alkotók. Nem beszélve arról, hogy ha valaki ezt szívből csinálja, akkor kiéli benne a fantáziáját, és nem nagyon ismétli önmagát. Pont erről szól az egész! Egyedit alkotni, ahogy a szíved diktálja. Michaelangelo jól mondta: a mű benne van a kőtömbben, csak le kell faragni róla  a fölösleget! A textilben is benne van a jövője, csak meg kell látni, kivágni, és összeilleszteni, hogy egy nagy egység legyen belőle.

Az imént említett takaróval nem a szépség oltárán kívánok áldozni, bár igyekeztem dekoratívan dolgozni, annál inkább az újrahasznosítás volt a célom, de erről majd a megfelelő posztban bővebben nyilatkozom.

Most pedig bemutatom a napkalapos Zsuzsit :

Napkalapos Zsuzsi / Sun Bonnet Sue
Ő lenne az én első nagyobb kézi applikációm. A legnagyobb problémát az anyagok megfelelő kombinálásában látom. Egy ilyen kicsi lánykánál ( lehet úgy 15 cm magas) nem mindegy hogy mit milyen színnel, mekkora és milyen mintával, milyen háttére pakolunk. Nagyon nagy terveim vannak Zsuzsival! Még nem is tudtam a nevét, mikor már ráterveztem egy fali tárolóra. Azóta megtudtam, hogy Zsuzsi figurája olyan a foltvarrásban, mint - jaj, nehogy rossz hasonlattal éljek! - Micimackó a rajzfilmiparban. Megjelent egy felületen, mára pedig olyan erős gyökereket eresztett a foltvarrásban, hogy talán nincs is foltvarró, aki legalább egyszer meg ne varrta volna.

A kép nem egészen színhelyes, mert a lemenő nap fénytelenségében készült. Kénytelen leszek majd készíteni egy szebbet, mert így nem látszik a szép olívazöld háttér, ami még múlt héten egy fehér anyagdarabként hányódott anyukámnál egy zsákban. Én viszont behajtottam rajta minden festhető színárnyalatot, amiről feltételezni lehet, hogy 100% pamut, és felvásároltam a szívárvány majd minden színének majd minden árnylatát ruhafesték formájában.

Terveim szerint a napokban jelentkezem majd a pólókból varrt takaróval, és néhány aprósággal, amik mind itt heverésznek körülöttem félkészen. Szinte hallom, ahogy hívnak: 'Varrj meg! Engem! Előbb engem!'  .... (Mielőtt azt hinné bárki is, nem állok semmilyen kezelés alatt, és valójában nem hallok hangokat, ezt mind képletesen értettem :D)

Most pedig szépen leülök, és fontossági sorrendbe helyezem őket.


2012. május 6., vasárnap

Anyák napjára

Minden anyukának kívánok sok boldogságot!


Tulipánok / Tulips

For mothers' day!
Legújabb készségemet, a tulipán készítést gyakoroltam anyák napja alkalmából. Hanga mindig nagy örömmel csap le a virágok minden formájára. Legyen az textil, élő, rajzolt, égetett, faragott stb. Így aztán az övé lett a narancssárga pöttyös :) A többi a család felmenői között talált méltó helyet. Remélem mindannyiuk örömére!

I have been practicing these tulips lately. I enjoy this simple beauty of tulips. Ma daughter is keen on them as well so she got one (for mothers' day from her mother!:)

WEÖRES SÁNDOR: ANYÁMNAK

Termő ékes ág, te,
jó anya,
életemnek első
asszonya,
...
nagy meleg virágágy,
párna-hely,
hajnal harmatával
telt kehely,

benned kaptam első
fészkemet,
szívem a szíveddel
lüktetett,

én s nem -én közt nem volt
mesgye-hegy,
benned a világgal
voltam egy.

Álmom öbleidbe ujra
visszatér -
álmom öbleidbe ujra
visszatér!

Alabástrom bálvány,
jó anya,
életem hatalmas
asszonya.

Énekem, ládd, néked áldoz,
félve lép.
Hajad: Pallas bronz-sisakja,
színe ép,

csak arcodon lett keményebb
minden árny,
mint a délutáni égen
vércse-szárny.

Első szép játékom,
jó anya,
gyermekségem gazdag
asszonya.

A kamaszkor tőled
elkuszált,
szemem a szemedbe
nem talált.

Így tűnődtem: «Mért szült,
mért szeret,
ha örökre élni
nem lehet?

Énmiattam annyi mindent
öl, temet!
mért nem tett a hóba inkább
engemet!»

A kamaszkor tőled
elkuszált,
férfi-szívem ujra
rád-talált,

férfi-szívem a szivedre
rátalált,
megköszön most percet, évet
és halált.

Álmom karjaidba
visszatér,
álmom karjaidba
visszatér...

Erős ház, szép zászló,
jó anya,
sorsomnak nyugalmas
asszonya.

Majd ha cseppig átfolyt rajtam
mind e lét,
úgy halok az ős-egészbe,
mint beléd.
¤
Nyugat, 1937/12.
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00623/19873.htm

2012. május 5., szombat

Magyar Foltvarró Céh: A színekről: bíbor és lila

Mióta próbálgatom a szárnyaimat foltvarrás terén, a színekkel kapcsolatos kérdéseim egyre inkább előtérbe kerülnek. Gondoltam erőt gyűjtök, utána olvasok, aztán majd kitanulom, hogy mi mivel megy együtt, és mi az a kombináció, ami kizárt!

A kísérletezés még előttem áll, viszont a  lila színről azt hiszem magam se tudnék jobb összefoglalót, mint amit a céh tett közzé.


Magyar Foltvarró Céh: A színekről: bíbor és lila: A színek tudattalanul is óriási hatással vannak életünkre, determinálják hangulatunkat, érzéseinket, egészségi állapotunkat.  De egy ...

2012. május 2., szerda

Pólókból horgoltam / Crochet from spare clothes - T-shirt (tutorial)





Régóta dédelgetett álmom volt, hogy egyszer magam készítette újrahasznosított ruhákból csináljak valami értelmeset. Sokat hallgattam nagymamámtól a háborús nehézségekről, és arról, hogy semmit sem szabad kidobni, mert jó lehet még valamire! Ezen a ponton azért némileg vitáznék az úgynevezett 'felhalmozókkal', mert ennek is megvan a maga ésszerű határa :)

Mivel nálunk nincs is hely erre, nagyon dolgozom azon, hogy ne csak ide vándoroljanak a rongyok, régi ruhák, de fel is dolgozzam őket. Azt hiszem most már bátran állíthatom, hogy elsősorban a ruhaneműk újrahasznosítására specializáltam magam.

Horgolás terén ezt úgy kell elképzelni, hogy fogunk egy csőszerű ruhadarabot (pl. póló, szoknya, akármi), vagy összevarrjuk ahonnan kivágjuk a cipzárt, vagy ahol sliccet találunk.  Aztán elkezdjük vágni úgy 2-3 cm vastagon. Ez az a minimum, aminél még talán nem fog foszlani a 'fonalunk'. Ezt követően fogunk egy min. 10-es horgolótűt (nekem ez volt  a legnagyobb, de egy-két számmal nagyobbat is bírt volna) és nekilátunk a kívánt mintának.

Leírás:
Ez az én esetemben egy fonalaknak készült tároló lett. Sajnos nem jegyzeteltem közben, mit hogyan szaporítottam, de az irányelveket összegzem azért: úgy kezdtem, mint egy sima erp. sapkát. Ezt 30 cm-es átmérőig szaporítgattam, majd elkezdtem a falat. Minden szembe csak egyet horgoltam. Úgy 3-4 sor után egy keveset fogyasztottam, mert kicsit képlékenynek tűnt az egész konstrukció, dőlt  minden irányba. Újabb 1-2 sor után megint fogyasztottam egy keveset, majd mikor már 12 cm magas ÁLLÓ falakat láttam, és elfogyott az utolsó erre szánt, szanaszét szabdalt szoknya, eldolgoztam a végét :D

Íme egy képes összefoglaló:

 
Egykoron a testvérem pólói voltak, illetve látható még egy szoknya is, de alig. Ez volt az első 3 darab, ami, mint kiderült nagyon kevésre futotta!


A vágásra úgy varrtam össze a nyitott széleket, hogy minimum 2 cm eltolódás legyen a vágás elkezdéséhez.


Íme az első kupac. Eleinte bajlódtam a feltekerésével, de hamar beláttam, hogy fölösleges intermezzo, csak az időt emészti fel, meg a türelmemet :)


Ez itt a szoknyából nyert anyag.


Ennyire volt elég a szoknya, és a 2 póló, pedig még alig kezdett el látszani a kosárka fala.


Ez pedig már a végeredmény, még töltelék nélkül. Nem mondom, elég súlyos kis csomag. A végén 4 póló és 2 szoknya bánta, de én nem :)
Azt hiszem nem lesz szokásommá azért ez a fajta kézimunka, mert nagyon melós. Egy egész évszázadnak tűnt a szabdalás, aztán meg volt, ahol szakadozott a póló, és csomózgatni kellett a 'fonalat'. Szóval ekkora munkát nem, de egy lábtörlőt azért bevállalnék. Nem utolsó sorban azt is hozzá kell tennem hogy az anyag sűrűsége miatt a mosás-száradás se éppen ígéretes. Viszont a kutya alá jó meleg!

Amennyiben van hasonló ötletetek, szívesen olvasnék róla, vagy közzé is tenném itt az oldalon. Még nekem is vannak elképzeléseim, de most  inkább a foltvarrásban fogom megkeresni az újrahasznosíthatóság lehetőségeit.

Nagyon szívesen kiteszem az általatok készített újrahasznosított tárgyak fotóit is!

Mindenkinek nagyon jó szórakozást :)

2012. május 1., kedd

Horgoltságok mindenhol! / Crochet! Everywhere!

Elvetemült horgolóként állandóan figyelem, hogy kin mit látok. Horgolt, vagy kötött? Saját készítésü, vagy bolti? Bélelt, és ha igen, akkor mivel? Kik hordanak ilyeneket? Stb., stb, stb.

Szeretném azt hinni, hogy valamiféle újjáéledésnek vagyunk tanúi. Mindig örülök, ha megkérdezik, hogy amit a kislányomon látnak, azt én készítettem e, főleg ha ezt a megfelelő hangsúllyal teszik :) Van, hogy egyszerűen csak összeakad a tekintetem valaki máséval, amint épp úgy nézi valamelyik kreálmányomat, mint ahogy én is éppen az övét. Tegnap is összefutottam egy ismerőssel, de nem tudtunk beszélgetni a buszon. A kislányánál viszont egy álomszép, a szívárvány színeiben pompázó nagyi négyzetes kardigán volt!

A bolti termékek főleg a sapkákra, sálra, pulcsikra korlátozódnak, pedig nekem nagy kedvencem az amigurumi, ami külföldön úgy látom nagyobb teret nyert már magának.

Brekkencs / Frog

Dante, a sárkány gyerek / Baby dragon

Ha a birka farkasszemet néz :) / Starring at a sheep
Na és a gyerek kiegészítők! Patrícia blogjából íme egy kis gasztro bemutató:




Most pedig, hogy itt a jó idő, már fürdőruhát, strandra való kiegészítőket is lehet majd csinálni, bár ezeket igazán a boltok polcain még nem fedeztem fel. Na és a táskák! Csudaszépek a horgolt darabok!

Egy részes

Két részes bikini

Gyönyörű színekből készült tavaszi táska, bélelés előtt :)

Így várja, hogy végre megvarrjam a bélést.
 Erről a táskáról remélem hamarosan tudok majd részletesebb információkkal is szolgálni!

Na és persze a nyakláncok, fülbevalók, és a mamuszok garmadája a kis lánykaruhákkal egyetemben.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...